University Gugliemo Marconi logo
Проект на департамент по дерматология
University Gugliemo Marconi, Rome, Italy
www.csmr.unimarconi.it
Писмо на сътрудничество

Какво е Vitiligo?

Какво представлява витилиго?

Витилиго е дерматологично заболяване, при което се появяват бели петна върху кожата в резултат на неактивност на клетките, които произвеждат меланин (меланоцити). 

Това заболяване засяга около 1% от световното население, без значение от пол или раса. В 50% от случаите втилиго се появява преди 20 годишна възраст, често след значително физическо или емоционално събитие, изгаряне или ожулване (протъркване) на кожата.

Белите петна са ясно ограничени и често имат свъхпигментация по границата си, въпреки че понякога границата може да бъде хипопигментирана (трицветно витилиго). Петната обикновено се появяват върху ръцете, лицето или гениталите, но често се разпространяват произволно.

В някои случаи витилиго се асоциира с проблеми  с щитовидната жлеза, пернициозна анемия, Адисонова болест, начален младежки диабет и други автоимунни заболявания. Освен това е установено, че 30% от хората с витилиго съобщават, че имат роднина също засегнат от витилиго, което предполага и генетична връзка.

Основният проблем при витилиго е, че често се разраства на открити участъци (лице, врат, ръце) и може да предизвика психо-емоционана реакция в засегнатия човек. Понякога тази реакция може да бъде много силна и да се отрази на отношенията на този човек с неговите близки и с обществото като цяло. Поради тази причина лечението трябва да бъде убедително, съпричастно и експертно. Много терапии са предложени като решения за витилиго, опитвайки се да произвеждат постепенна ре-пигметация на засегнатите участъци.

                       Меланоцит

Причини за витилиго

Причините водещи до витилиго все още на са напълно ясни.
Въпреки това е установено, че генетични фактори и автоимунни заболявания играят важна роля в началото на заболяването.
Витилиго бива разглеждано като дерматологичен синдром, в който няколко различни причини, свързани или не, водят до изчезване на меланоцитите (клетките, които произвеждат меланин) и естествения цвят на кожата на генетично предразположени хора.

Фактори, които са свързани с унищожаването на меланоцитите са:

 • Автоимунни процеси
 • Невро-биологични процеси
 • Оксидантен меланоцитен стрес
 • Процеси на променена биохимична микросреда
 • Инфекциозни процеси


Присъствието на други автоимунни процеси, които се развиват независимо при пациенти с витилиго потвърждават автоимунния произход на заболяването.

Оксидативен стрес и витилиго

Оксидативният стрес играе сериозна роля в генезиса на витилигото като заболяване.

Той преставлява дисбаланс между производството на свободни радикали и способността на организма да ги неутрализира. Обикновено, антиоксидантите се използват за премахване на оксидативния стрес от тялото, но ако балансът е нарушен, това може да доведе до различни заболявания като например витилиго. Свободните радикали са вредни, тъй като те са молекули, съдържащи кислород, свободни електрони. Тези свободни електрони се свързват с молекули на тялото, влизат в реакция с тях и могат да ги увредят. Това се случва когато свободните радикали взаимодействат с грешни компоненти като ДНК, липиди и протеини. Те крадат електрони от тези елементи, което дестабилизира клетките, и които на свой ред дестабилизират други клетки. Тази  верижна реакция може да има разрушителен ефект върху тялото и води до развитието на заболявания, които могат да варират от витилиго до рак. Нашето тяло използва антиоксидантите, за да си помогне и предоврати настъпването на тази верижна реакция.

Антиоксидантите свързват електрони към свободните радикали и по този начин предпазват клетките. Оксидативнят стрес не се случва,  ако има баланс между антиоксиданти и свободните радикали.

Типове витилиго

Витилиго се разделя на два основни типа: Двустранно (Симетрично) и Сегментно.
Класификацията е базирана на разпространението на белите петна върху кожата.

Симетрично витилиго

Това е най-разпространения тип  витилиго, включваща около 90% от всички случаи.
При този тип витилиго белите петна са разпространени симетрично от лявата и дясната страна на тялото на пациента ( двете ръце, двете колена).

Симетричното витилго се подразделя в зависимост от броя на петната, частите на тялото, където са се появили петната и размера на белите участъци. Тази класификация е само описателна и не е свързана с начина, по който ще се развие заболяването във времето. Следователно може да говорим за:

 • Акрофациално витилиго – белите петна се появяват само върху крайниците и лицето
 • Генерализирано витилиго – белите петна покриват повече от 70% от повърхността на кожата
 • Фокално витилиго – когато има само няколко петна, които не се променят много с течение на времето. 
   

Сегментно витилиго

Този тип витилиго наброява около 10% от всички случаи на витилиго. При този тип, белите петна се появяват само на едната страна на тялото на пациента, само отляво или само отдясно, обикновено по хода на сетивен нерв (Зостериформено).
Понякога е възможно пациета да има Симетрично и Сегменто витилиго едновременно.

Препоръчителни тестове

Като заболяване, което бива причинено от множество фактори, генетични и автоимунни прояви при витилиго, могат да бъдат изследвани и смущения в други органи и системи на организма.

Препоръчителни кръвни изследвания

Специфични изследвания:

 • Антинуклеарни антитела (AHA)
 • Анти ДНК нативна
 • Анти – ENA
 • Анти – тиреодидни антитела (TG - TPO)
 • Анти – гладкомускулни антитела
 • Анти –  париетални антитела
 • Анти – ендомизиум
 • Анти – глиадин
 • Анти – трансглутаминаза
 • 25 (OH) D

Общи изследвания:

 • Пълна кръвна картина 
 • Кортизолов профил 
 • Нива на Цинк  
 • TSH, FT3, FT4

Симптоми на витилиго

Витилиго е синдром, при който няколко различни фактора действащи заедно или отделно, могат да доведът до липса на меланоцити в кожата и извън нея, при генетично предразположени индивиди.

Витилиго може да засегне различна по размер площ и различно място върху кожата. Това може да бъде или  да не бъде свързано с други заболявания като болести на щитовидната жлеза, диабет, злокачествена анемия, автоимунен атрофичен гастрит и алопеция ареата.
Има различни видове лечение в зависимост от типа витилиго, какъв процент от кожата е засегнат, присъствието или отсъствието на меланоцити при обезцветената кожа, наличието или липсата на други заболявания и степента на промяна в качеството на живот при засегнатия човек.

Възрастта и предишно лечение също могат да имат значение при избора на терапия.

При всеки случай, определянето на типа витилиго при всеки отделен пациент е първата стъпка при установяването на подходящ план за лечение. Поради тази причина клиничната класификация на витилиго е базирана на анализ на симптомите, а също така и на два критерия:

 1. разпространението на заболяването 
 2. мястото на засегнатите участъци

Типичното поражение от витилиго е обезцветено, бяло овално или кръгло петно с диаметър от няколко милиметра до няколко сантиметра с ясно изразени граници.

Рядко външната граница може да има свръхпигментация, зачервяване или сърбеж „възпалено витилиго“. В някои случаи петната могат да имат преходен цвят на границата между здравата и зесегната кожа. Това се нарича „трицветно витилиго“ “, заради третия, междинен цвят, който се появява заедно с другите два цвята характерни за витилиго. Колкото по-бързо се избере подходяща терапия, толкова по-бързо ще бъде постигнат добър ефект от лечението.

Цветът извън белите петна върху кожата е еднакъв. Въпреки това, може да има различни по размер пигментни петна, особено в близост до фоликулите на космите. Наличието на такава пигментация е индикатор за по-добра прогноза, при постоянни други фактори.
Други симптоми могат да бъдат свързани с петната по кожата: Левкотрихия (побеляване на определени участъци от косменото покритие), промени на ирисната пигментация, промяна в пигментиращия слой на ретината и увеит.

Къде се появява витилиго

Витилиго може да засегне всяка част от кожата, въпреки това има участъци, които са по-често засегнати като врат, шия, генитали, клепачи, ръце, колене и стъпала. Според едно проучване, хората с по-тъмен тип кожа са засегнати по-често от витилиго.

В повечето случай, много по-вероятно е да се появят бели петна върху по-често излагана на слънце кожа като лице, ръце, свивки на кожата (клепачи, колене, слабини) и върху кожа при отвори, като очи, ноздри, пъп и при гениталите.

Областта около лицето се повлиява по-бърза при лечение, както и по-тъмната кожа.

Когато се взима решение коя от различните процедури да бъде приложена, трябва да се има предвид:

 • Генерализирано витилиго – симетрични  петна, разположени случайно върху по-голямата част от кожата.
 • Акрофациално витилиго – петна върху карйниците, ръце и ходила, с или без лицето.
 • Локализирано витилиго – петна върху една или две отделни части на тялото.
   

Сегментно витилиго с поражения ограничени до една част от тялото, крак, една страна на тялото или лицето. Този тип витилиго се среща при 10% от всички случаи на витилиго и се различава от другите типова по много показатели, включително по-добро повлияване от обикновено лечение, по-ранна възраст при поява на петна и по-рядка асоциация с автоимунни заболявания.