University Gugliemo Marconi logo
Проект на департамент по дерматология
University Gugliemo Marconi, Rome, Italy
www.csmr.unimarconi.it
Писмо на сътрудничество

Антиоксиданти

Оксидативен стрес и витилиго

Оксидативният стрес играе сериозна роля в генезиса на витилигото като заболяване.

Той преставлява дисбаланс между производството на свободни радикали и способността на организма да ги неутрализира. Обикновено, антиоксидантите се използват за премахване на оксидативния стрес от тялото, но ако балансът е нарушен, това може да доведе до различни заболявания като например витилиго. Свободните радикали са вредни, тъй като те са молекули, съдържащи кислород, свободни електрони. Тези свободни електрони се свързват с молекули на тялото, влизат в реакция с тях и могат да ги увредят. Това се случва когато свободните радикали взаимодействат с грешни компоненти като ДНК, липиди и протеини. Те крадат електрони от тези елементи, което дестабилизира клетките, и които на свой ред дестабилизират други клетки. Тази  верижна реакция може да има разрушителен ефект върху тялото и води до развитието на заболявания, които могат да варират от витилиго до рак. Нашето тяло използва антиоксидантите, за да си помогне и предоврати настъпването на тази верижна реакция.

Антиоксидантите свързват електрони към свободните радикали и по този начин предпазват клетките. Оксидативнят стрес не се случва,  ако има баланс между антиоксиданти и свободните радикали.

Витилиго и прием на антиоксиданти

Повишаването на антиоксидантния прием е проста стъпка, която може да повлияе позитивно при терапията на витилиго, без значение каква е причината за поява на витилиго. Някои диетолози смятат, че повишеният хранителния прием на антиоксиданти и други здравословни витамини и минерали, спомага за контролиране на автоимунните заболявания. Дори и ако витилигото е провокирано от нещо различно от оксидативен стрес, само добавянето антиоксиданти към хранителния режим  има голяма полза за организма.
В проучване, публикувано в "Експериментална дерматология" през 2013 г., изследователите установяват, че повечето хора, наскоро диагностицирани с витилиго имат внезапен спад на антиоксидантните нива. Изследователите посочват:  "Нещо повече, последните ни проучвания доказват, че оксидативният стрес е първоначалният активиращ фактор за поява на витилиго." Това показва, че балансирането на антиоксидантните нива в организма може да намали или да премахне симптомите витилиго.

Изследвания за витилиго и антиоксидантите

Многобройни проучвания са изследвали връзката между оксидативния стрес, антиоксиданти и витилиго. В вазлични проучвания от 1995 г., 1999 г. и 2001 г., публикувани в Investigative Dermatology се предлага прием на антиоксиданти на пациентите в момента на UV терапия за витилиго. Изследователите открват, че пациентите, които приемат антиоксиданти имат по-добри нива на репигментация в сравнение с пациентите, които са подложени само на UV терапия.

През 2006 г. учени от Русия изследват как оксидативният стрес влияе на витилигото. Изследователите открили, че лезиите при витилиго, генерират големи количества супероксидни аниони, които са вредни свободни радикали. В проучването, на 25 участници с витилиго се дава комплекс от антиоксиданти, каталаза и супероксид дисмутаза. Това лечение е възстановило пигментацията на лезиите по кожата при всички участници.

В Гуджарат, силно индустриализирана и много замърсена провинция в Индия има много пациенти с витилиго. Прави се сранително проучване, което до този момент не е провеждано. В случая се вземат кръвни проби от пациенти с витилиго от различни възрастови групи (5-15, 16-25, 26-35, 36-45 г.) и от същите възрастови групи здрави доброволци. Оценяват се антиоксидантни ензими в кръвта като каталаза, супероксид дисмутаза, глутатион пероксидаза и неензимни антиоксиданти като редуциран глутатион и плазмен витамин Е. Установява се значително повишение в нивата  на супероксидисмутазната активност и липидната пероксидация в еритроцитите във всички възрастови групи пациенти с витилиго в сравнение с здравите контролни групи. Най- високи нива от 55% на този повишен свободен радикал има във възрастова група 35- 45г. Това е първият доклад за състоянието на антиоксиданти в кръвта на пациенти от различни възрастови групи. Заболяването засяга индивиди от всяка възрастова група, както е показано в това изследване и системният оксидативния стрес може да провокира патогенеза на витилиго при предразположени пациенти.

Антиоксидантите за лечение на витилиго

Ако имате витилиго, увеличаване приема на антиоксиданти може да бъде ключът към спиране прогресирането на заболяването и дори репигментация на кожата.

Експериментално е доказано, че кератиноцитите, получени от витилигинозните плаки генерират голям брой супероксидни аниони - реактивни форми на кислорода и азотен оксид. Това е известен свободен радикал, токсичен за меланоцитите.
Вече е известно , че при пациенти, страдащи от генерализирана форма на витилиго има дисбаланс между оксидантни  и антиоксидантни системи.

Подходящо средство за набавяне на антиоксиданти при лечението на витилиого е серията ViTiX. Продуктите нямат странични ефекти и показват отлична добрата поносимост. Серията ViTiX съдържа мощни антиоксиданти, които възстановяват физиологичните нива на каталазна активност.

ViTiX  регулиращ гел съдържа концентриран растителен екстракт, защитен от патент, с мощно антиоксидантно действие, благодарение на каталазата.

ViTiX действа локално върху епидермиса и създава иделна среда за живот на меланоцитите (клетките, които произвеждат пигмент в кожата). Репигментацията на лезиите може да бъде забелязана във вид на малки петна с кръгла или неправилна форма там където меланоцитите не са напълно загинали в областта на лезията.

В комбинация с фототерапия, първите резултати са видими между 2-ри и 4-ти месец от употреба на ViTiX.

ViTiX таблетки са антиоксиданти под формата на хранителна добавка, която за първи път действа директно в източника на свободни радикали. ViTiX таблети са първите антиоксиданти, които комбинират първични и вторични антиоксиданти.

VitiColor e автобронзиращ гел, който е специално разработен за пациенти с витилиго. Прикрива лезиите дълготрайно, като придава на кожата естствен вид.