University Gugliemo Marconi logo
Проект на департамент по дерматология
University Gugliemo Marconi, Rome, Italy
www.csmr.unimarconi.it
Писмо на сътрудничество

Макияж

Значението на макиажа

Витилиго е истински социален проблем за хората засегнати от него. Видимите петна могат да бъдът толкова явни, че да предизвикат реакции на любопитство, да доведът до стрес, който да еволюира и да промени живота, навиците и контактите на пациента.

Дерматолозите обикновено са наясно с диагнозата и лечението на петната, но често трябва да се сблъскат и с естетическия проблем предизвикан от витилиго, довеждащ до психологически реакции при пациента. От тук следва наобходимостта пациентът да прикрива следите от витилиго, дори и по време на терапията, изполвайки продукти, които са водоустойчиви и са подходящи за съответния тип кожа.

Повече от 20 години на пазара не се е предлагала серия продукти за постигане на естествен цвят на обезцветена кожа. В зависимост от търсения ефект, серията предлага различни атобронзантни лосиони,оцветени лосиони и покривни кремова.  Няма фиксирани пропорции за нанасяне на продуктите, тъй като всяка кожа е различна.

Покривните кремове са цветни кремове в различни нюанси. Тъй като са съставени на базата на железен оксид, титанов диоксид, пчелен восък други вещества, които не се изпаряват, те осигуряват плътно покритие на кожата. Препоръчва се избирането на подходящ нюанс да не се случва на изкуствена светлина. Върху малките участъци, кремът се нанася с върховете на пръстите, а при по – големите с гъба. С покривните кремове  кожата изглежда естественa и гладка, а чрез нанасяне на фиксираща пудра и спрей се постига и водоустойчив ефект.

За отстраняване на кремовете се използва специално разработен продукт.Специално разработените за Витилио автобронзантни лосиони  се сливат с кожата на момента и покриват отлично обезцветените петна. Изкуствено полученият тен не се влияе от дъжд, плуване, миене и допир до дрехи или бельо.

Макиажът е важна стъпка за решаването на проблемите, които витилиго петната могат да причинят.