University Gugliemo Marconi logo
Проект на департамент по дерматология
University Gugliemo Marconi, Rome, Italy
www.csmr.unimarconi.it
Писмо на сътрудничество

Излагане на слънце

Излагане на слънце

От фотобилогична гледна точка петната на витилиго се характеризират с частична или пълна липса на защита от ултравиолетова радиация – от меланин.  В тази ситуация минималната граница на зачервяване е намалена и следователно фототоксичния риск е повишен, дори и при минимални слънчеви излагания. Ето защо подходящата фотопротекция е от изключителна важност.

Да бъдете добре покрити е най-удачния метод за предпазване, но често той може да бъде неефективен, поради възможността на ултравиолетовите лъчи да преминават през материи, особено ако са влажни. Освен това не винаги може да бъдем изцяло облечени и някои части от тялото остават непокрити. Препоръката да се стои на сянка също не винаги е достатъчна, тъй като до нас могат да достигнат отразени слънчеви лъчи с фоторадиация. Коректното прилагане на слънцезащитни фактори  и филтри  е неизбежно. Те трябва да бъдат с не по-нисък от 30 фактор на защита.
Това се отнася както за UVB, така и за UVA филтри.

Освен характеристиките за филтрите трябва да се обръща внимание и на другите съставки ,като водоустойчивост и водонепропускливост. Специално при случаите когато работната среда е на открито и е свързана с изпотяване или контакт с вода.
И не на последно място припомняме, че слънцезащитния фактор трябва да бъде прилаган на 2 – 3 часа и в подходящо количество, не по-малко от 20 грама на квадратен метър.

Важността на оптималната фотопротекция нараства в рискови ситуации – централните часове на деня и зони с висока ултравиолетова радиация, брега на морето, сняг и др. Слънцезащитният крем трябва да се прилага върху петната и зоната около тях, предпазвайки от изгаряне и така наречения Изоморфен феномен на Кьобнер.

Чувствително повишаване на минималната фототоксична доза може да бъде постигнато със серия от слънчеви бани или UVB лъчи от изкуствени източници, повишаващи плътността на кожния филтър посредством хиперплазия на външните слоеве на кожата и на роговия слой на епидермиса!