University Gugliemo Marconi logo
Проект на департамент по дерматология
University Gugliemo Marconi, Rome, Italy
www.csmr.unimarconi.it
Писмо на сътрудничество

Локално медикаментозно лечение

Локални кортикостероиди

Локални кортикостероиди се прилагат в дерматологичната практика от 1950 година,като се използва техният антиинфламаторен и имуномодулиращ ефект. Като лечение от първа линия, те както и калциневриновите инхибитори, широко се прилагат при ограничени форми на Vitiligo.

Ефективността на локалните кортикостероиди е най-силно проявена в областта на експонираните на слънце региони на кожата/лице и шия/, при по-тъмен тип кожа и при фиксирани лезии. Акралните лезии отговарят по-трудно на този вид терапия. Прилагани за кратък период от време локалните кортикостероиди са доказано ефективен метод на за лечение на Vitiligo, както при деца, така и при възрастни.

Приложението на локални кортикостероиди трябва да се извършва при строг лекарски контрол, поради възможността от възникване на странични действия (атрафия на кожата,патологично и трайно  разщирени кръвоносни съдове, хипертрихоза, акнеиформена ерупция) при продължителна и безконтролна употреба. Ниските класове локални кортикостероиди и приложението им  под контрол на дерматолог, дават възможност за постигане на оптимален терапевтичен ефект и избягване на страничните действия.

Калциневринови инхибитори

От 2002 год. калциневриновите  инхибитори се съобщават в научната литература като ефективен метод за лечение на витилиго, особено в случаите, в които продължително лечение с локални кортикостероиди е противопоказано. Tacrolimus /Protopic®/ и pimecrolimus/Elidel®/ представляват локални имуномодулиращи макролактами и действат като калциневринови инхибитори, като активират Т-клетъчните субстанции и съответно подтискат продукцията на цитокини, подобни на TNF-a. Важно е тяхното въздействие върху миграцията и диференциация на меланоцитите.

Най-често срещаната ранни странични реакции от приложение приложението на калциневринови инхибитори върху кожата са локални (усещане за парене, сърбеж и зачервяване). Много рядко се съобщава за преходни хиперпигментации.

Локални антиоксиданти

Антиоксидантите за лечение на витилиго

Ако имате витилиго, увеличаване приема на антиоксиданти може да бъде ключът към спиране прогресирането на заболяването и дори репигментация на кожата.

Експериментално е доказано, че кератиноцитите, получени от витилигинозните плаки генерират голям брой супероксидни аниони - реактивни форми на кислорода и азотен оксид. Това е известен свободен радикал, токсичен за меланоцитите.

Вече е известно , че при пациенти, страдащи от генерализирана форма на витилиго има дисбаланс между оксидантни  и антиоксидантни системи.

Подходящо средство за набавяне на антиоксиданти при лечението на витилиого е серията ViTiX. Продуктите нямат странични ефекти и показват отлична добрата поносимост. Серията ViTiX съдържа мощни антиоксиданти, които възстановяват физиологичните нива на каталазна активност.

ViTiX  регулиращ гел съдържа концентриран растителен екстракт, защитен от патент, с мощно антиоксидантно действие, благодарение на каталазата.

ViTiX действа локално върху епидермиса и създава иделна среда за живот на меланоцитите (клетките, които произвеждат пигмент в кожата). Репигментацията на лезиите може да бъде забелязана във вид на малки петна с кръгла или неправилна форма там където меланоцитите не са напълно загинали в областта на лезията.

В комбинация с фототерапия, първите резултати са видими между 2-ри и 4-ти месец от употреба на ViTiX.

ViTiX таблетки са антиоксиданти под формата на хранителна добавка, която за първи път действа директно в източника на свободни радикали. ViTiX таблети са първите антиоксиданти, които комбинират първични и вторични антиоксиданти.

VitiColor e автобронзиращ гел, който е специално разработен за пациенти с витилиго. Прикрива лезиите дълготрайно, като придава на кожата естствен вид.